Bu pazar Türkiye’de 1 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak
Yapay zeka, endüstrileri yeniden şekillendirerek ve olasılıkları yeniden tanımlayarak çağımızın en dönüştürücü teknolojilerinden biri haline geldi. Fortune Business Insights’a göre, küresel yapay zekâ pazar büyüklüğünün 2024 yılında 621 milyar dolara ulaşması, 2025 yılında küresel pazarın yaklaşık 750 milyar doları aşması bekleniyor. Yapay zekanın sağlık, finans, üretim, perakende başta olmak üzere pek çok sektörü etkileyeceği öngörülüyor.
Ekonomist Dergisi 22 Aralık-4 Ocak tarihli sayıdan
Crunchbase’in verilerine göre ise yapay zeka girişimlerine küresel finansman, birinci çeyrekte 11,4 milyar dolar ve ikinci çeyrekte 24,1 milyar olarak kayda geçti. Yapay zeka şirketleri üçüncü çeyrekte 18,9 milyar dolar topladı. Bu rakam, tüm girişim fonlarının yüzde 28’ini temsil ediyor.
OPENAI ETKİSİ
Üçüncü çeyrek aynı zamanda tüm zamanların en büyük girişim anlaşmasının kapanışına da sahne oldu. OpenAI, 6,6 milyar dolar gibi devasa bir fon topladı. OpenAI’nin anlaşması, 2024 yılında 1 milyar doların üzerinde gerçekleşen altı yapay zeka finansman turundan biri oldu. Türkiye’de ise 2024’te toplam 63 yapay zeka girişimine toplam 269,4 milyon dolar yatırım yapıldı. Türkiye’de yapay zeka ürünleri geliştiren firma sayısı 2024 itibarıyla bin 195’e ulaştı. Bu firmalar özellikle bilgi teknolojileri, yazılım geliştirme, medya ve sağlık sektörlerinde yoğunlaşıyor. Türkiye’de 2024 yılı itibarıyla 600 milyon dolar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka ekosisteminin yaklaşık yüzde 80’i İstanbul’da konumlanmış durumda. Ekosistemin 2025 yılında ise 1 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.
SAYISIZ FIRSAT DÖNEMİ
2025 yılında dünya ortalamasında kişi başı 19 terabayt verinin söz konusu olacağını söyleyen Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) gelecek üç yılda üretilecek verinin son 30 yılda üretilenden fazla olmasının öngörüldüğünü belirtiyor. PwC’nin analizine göre ise yapay zeka teknolojisinin 2030 yılına kadar 15,7 trilyon dolar gelir yaratma potansiyeli bulunuyor ve bununla yerel ekonomilerin GSYH’sini yüzde 26 oranında artırabileceği kaydediliyor. Yapay zeka her sektörü baştan yaratma potansiyeline sahip ve dolayısıyla tüm alanlarda sayısız fırsat olan bir dönemde olduğumuz ifade ediliyor.
CAN SİNEMLİ / TÜRKİYE YAPAY ZEKA İNİSİYATİFİ
GÖRÜNTÜ VE SES İÇERİKLERİ
Türkiye’de yedi unicorn şirket bulunduğunu ve bu sayının yapay zekanın daha fazla benimsenmesiyle artabileceğini belirten Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Direktörü Can Sinemli, devletin Turcacorn gibi projeleri kapsamında bu sayının artabileceğini söylüyor. Önümüzdeki yıllarda üretken yapay zekanın ön planda olmaya devam edeceği bir dünyanın nbsp;bizi beklediğini vurgulayan Sinemli, “Üretken yapay zekada metin tarafının biraz daha olgunlaşmaya başladığını; görüntü ve ses gibi içeriklerin de daha kapsamlı şekilde üretilmeye başlanacağını göreceğiz. Yanlış haberlerin yayılması, sahtekarlık ve yolsuzluk, deepfake gibi durumlara karşı teknolojinin daha kapsamlı kullanılmasına ihtiyaç olacak” diyor.
SERKAN ÜNSAL / STARTUPS WATCH
YATIRIMLARDA REKOR ARTIŞ
Startups Watch Kurucusu Serkan Ünsal’a göre, 2025 yılında yatırımların yarıya yakını yapay zeka kullanan girişimlere yapılacak. Mobil uygulamalarının ve SaaS çözümlerinin en hızlı büyüyecek segmentler olacağını vurgulayan Ünsal, kurumlara yönelik çözümlerin ön plana çıkacağını belirtiyor. Ünsal, “Özellikle uygulama tarafında ve Gen-AI tarafında halen birçok fırsat var. Bu alanlarda büyük cirolara ulaşmış Türk girişimleri de bulunuyor. Özellikle TÜBİTAK BiGG’in ön tohum yatırımları sayesinde yapay zeka yatırımları adet olarak Türkiye’de 2024’ün ilk 11 ayında rekor kırdı. Türkiye’nin dünyada söz sahibi olması için dev yatırımlar yapılması gerekiyor” diye konuşuyor.
ENİS BEHAR MENDA / PLUSTURE
İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELE
Türkiye’deki yapay zeka pazarının büyüme potansiyelinin gelişmiş ülkelerdeki benzer pazarlarla karşılaştırıldığında oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Plusture Kurucusu ve Direktörü Enis Behar Menda ise özellikle finans teknolojileri, sağlık, e-ticaret ve üretim sektörlerindeki yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşmasının bu büyümeyi destekleyeceğini belirtiyor. 2025’te yapay zekanın artık tüm sektörlerde yaygın kullanıma geçmiş olacağına işaret eden Menda, “Özellikle finans, sağlık, eğitim, üretim, perakende ve askeri alanlardaki dönüşüm daha da derinleşecek. 2025’in en dikkat çekici gelişmelerinden biri de tarım, enerji nbsp;ve sürdürülebilirlik alanlarında yapay zekanın kritik rol üstlenecek olması. Bu alanlardaki yapay zeka uygulamaları, özellikle iklim krizi ile mücadelede ve sürdürülebilir kalkınmada önemli bir itici güç olacak” şeklinde konuşuyor.
BAŞAK ZERMAN / ADJUST
YEŞİL TEKNOLOJİ
Adjust Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Satış Direktörü Başak Zerman, Türkiye’deki üretken yapay zeka pazarının 2030 yılına kadar tahmini 1,4 milyar dolara ulaşacağını, makine öğrenimi ve doğal dil işlemenin özellikle sağlık ve fintech sektörleri olmak üzere Türkiye’nin dijital dönüşümünde hayati önem taşıdığını ifade ediyor. Sürdürülebilirliğe odaklanan girişimciler için yeşil teknolojinin yeni bir akım olduğuna dikkat çeken Zerman, “Binalar için yapay zeka destekli enerji optimizasyon araçlarından, bilgisayarlı görüntü kullanan atık yönetimi sistemlerine kadar, karlı bir iş kurarken çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunma konusunda önemli bir potansiyel var” diye konuşuyor.
PERİHAN İNCİ / TÜSİAD YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE DİJİTAL TÜRKİYE YUVARLAK MASASI BAŞKANI
“Rekabet gücümüz artabilir”
“Üretken yapay zekanın, yaklaşık on sene içerisinde Türkiye’nin yıllık GSYİH’sine yüzde 5 ilave katkı sağlayabileceğine dair hesaplamalar var. Nitelikli insan kaynağına ulaşmak ise giderek güçleşiyor. Dünyada istihdamın neredeyse yüzde 40’ının yapay zekadan etkilendiği, gelişmiş ekonomilerde bu oranın yüzde 60’a çıktığı görülüyor. Teknolojik altyapının yanı sıra insan kaynağı, etik, gizlilik ve güvenlik boyutlarının yer aldığı stratejik politika çerçevesinin etkin uygulanması ve girişimcilik ekosisteminin yükselişi ile ülkemiz bu alanda küresel rekabet gücünü artırabilir.”
GÖKHAN MATARACI / KPMG TÜRKİYE İNOVASYON VE TEKNOLOJİ DANIŞMANLIĞI LİDERİ
“Kurumsal dönüşümde yatırımlar artacak”
“KPMG’nin ‘Yapay Zeka ve Dijital İnovasyon Üç Aylık Anket’ araştırması, şirketlerin GenAI (Üretken yapay zekâ) stratejilerine yönelik yatırımlarını hızlandırdığını ve bu alandaki önceliklerini netleştirdiğini ortaya koyuyor. Şirketlerin 2025 yılına kadar GenAI yetkinliklerini artırmak için ortalama 37 milyon dolarlık birleşme ve satın alma yapması bekleniyor. Buna ek olarak, veri ve analitik alanında yaklaşık 30 milyon dolar harcama öngörülüyor. Önemli bir başka bulgu ise liderlerin yüzde 42’sinin, GenAI stratejilerini yönetecek yeni liderlik pozisyonları oluşturmayı planlaması. Bu oran, bir önceki çeyrekte yalnızca yüzde 27’ydi. Bu gelişmeler, yapay zekâ yatırımlarının teknoloji odaklılığın da ötesine geçerek, kurumsal dönüşümün tüm alanlarına yayıldığını net bir şekilde gösteriyor.”
Kaynak: ekonomist.com.trRead More
- Polis memuru Şeyda Yılmaz’ı şehit eden katil hakkında karar - 09/01/2025
- Yaşlı adamın sobayı tutuşturmak için kullandığı jel yangın çıkardı - 09/01/2025
- Eski dostlar buluştu! - 09/01/2025
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR