Dürziler de silah bırakmıyor: ‘Haklarımız verilmeden SİLAHLARI asla teslim etmeyiz’
Dürziler de silah bırakmıyor: ‘Haklarımız verilmeden SİLAHLARI asla teslim etmeyiz’
Dürziler de silah bırakmıyor: ‘Haklarımız verilmeden asla teslim etmeyiz’
HTŞ’nin silah bırakma çağrısının ardından kendi şartlarını açıklayan Güney Suriye’deki Dürzilerin lideri Şeyh Hikmet El Hicri, “Devletin kuruluşu gerçekleşmeden, haklarımızın güvenceye alındığı bir anayasa yazılmadan silahları teslim etmeyi asla kabul etmiyoruz” dedi.
Şam’ı ele geçiren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ), kendisi dışındakilere güçlere silah bırakma çağrıları yaparken Süveyde ve Güney Suriye’deki Dürzilerin lideri Şeyh Hikmet El Hicri, “Suriye’de silahların teslim edilmesinden bahsetmek için henüz erken” dedi.
Ülkedeki askeri güçlerin silah bırakmaları konusundaki tartışmalara cevap veren Şeyh Hikmet El Hicri, Suriye’de silahların teslim edilmesini tartışmak için erken olduğunu belirterek “Devletin kuruluşu gerçekleşmeden, haklarımızın güvenceye alındığı bir anayasa yazılmadan silahları teslim etmeyi asla kabul etmiyoruz” dedi.
“Güven ortamının olduğu bir devletten bahsediyoruz”
Sivil bir yönetim olmadan silah bırakmayacaklarını kaydeden El Hicri, “Güven ortamının olduğu bir devletten bahsediyoruz, geçici bir devletten değil. Bizi geriye çekecek herhangi bir boşluk bırakmamak adına Suriye’de devlet inşası için uluslararası gözleme ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Süveyde’deki Dürzi silahlı gruplar 31 Aralık’ta HTŞ konvoyunun kente girmesine izin vermemiş, HTŞ konvoyu da Şam’a geri dönmek zorunda kalmıştı.
Rojava Özerk Yönetimi’ni (Kuzey ve Doğu Suriye) de Kürtlerin haklarının tanınmasını istiyor.
Rojava yönetimi garanti verilmeden Demokratik Suriye Güçleri’nin silah bırakmayacağı şartını açıklamıştı.
Suriye’nin yeni hükümeti, güney eyaletinin valisi olarak Dürzi bir kadını atadı
Suriye’nin güney Suwaida eyaletinin yeni atanan ilk kadın valisi, üst düzey pozisyonlara atanan diğer kadınlara katılıyor. Suriye için bir dönüm noktası mı?
Suriye’de geçici hükümet , yakın zamanda birçok kadının önemli görevlere atanmasının ardından, Salı günü güneydeki Süveyda eyaletine ilk kadın valiyi atadı.
Suriye’nin Dürzi azınlığına mensup Muhsina el-Mahitavi, resmi haber ajansı Sana’ya göre memleketi Suriye’nin başkenti Şam’a liderlik etmek üzere seçildi .
El-Mahithawi, 8 Aralık’ta muhalif güçlerin 50 yılı aşkın süredir devam eden Esad ailesinin yönetimine son vermesinin ardından kurulan yeni hükümette resmi göreve gelen üçüncü kadın oldu.
Bu adım, Esad rejiminin devrilmesinin ardından siyasette kadın temsilinin önemi konusunda tartışmaları ateşledi .
Bölgeden aktivist Eyhem el-Şufi, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada , el-Mahitavi’nin Beşşar Esad rejimine karşı düzenlenen barışçıl protestoların önde gelen isimlerinden biri olduğunu söyledi.
El Şufi, kendisinin Suveyda’da hükümete karşı barışçıl harekete katılan ilk kadınlardan biri olduğunu ve yetkililer tarafından taciz edildiğini söyledi.
El-Mahitavi’nin atanması, özellikle Suriye Merkez Bankası eski başkan yardımcısı Maysaa Sabrine’nin kurumun başına getirilmesi ve Aisha el-Dibs’in geçici hükümette Kadın İşleri Ofisi başkanı olarak atanması göz önüne alındığında, savaşla boğuşan ülke için ileriye doğru atılmış bir adım olabilir.
Ancak Suriyeliler arasında yeni yönetim altında azınlıkların ve kadınların ötekileştirileceğine dair endişeler devam ediyor.
Al-Dibs’in feminist örgütlerin rolüne ilişkin tartışmalı açıklamaları kamuoyunda büyük tepkiye yol açarken, birçok kişi yeni hükümetin kadınların kamusal hayata katılımını sınırlayabileceğinden endişe ediyor.
Suriye’nin yeni atanan Dışişleri Bakanı Esad el-Şibani ise sosyal medyada yaptığı açıklamada, hükümetinin kadınların “yanında duracağını” ve “haklarını tam olarak destekleyeceğini” duyurdu.
Kadınların toplumdaki aktif rolüne güvenip “Kadınların toplumdaki aktif rolüne inanıyoruz ve kapasitelerine güveniyoruz” dedi.
Bu arada Suriye’deki yeni yönetimin sözcüsü Ubeyde Arnavut, televizyonda verdiği bir röportajda kadınların rolüne ilişkin cinsiyetçi ifadeler kullanmasının ardından yoğun eleştirilere maruz kaldı.
Suriyeli kadınlar tarafından öfke ve alayla karşılanan bu yorumlar, daha önce The New Arab’a konuşan Suriye Liberal Partisi Başkan Yardımcısı Rafif Jouejati tarafından kınandı. Jouejati, bu yorumların Suriyeli kadınların toplumdaki rolü hakkında “tamamen bilgisiz” olduklarını söyledi.
Jouejati, Arnaout’un açıklamasını eleştirerek, “Suriyeli kadınlar 13 yıldır özgürlük, demokrasi ve eşitlik için devrimimizde savaşmadılar ki, devrimin ruhuna ve hedeflerine aykırı bir açıklama yapsın.” dedi.
Bu gelişmelerin ortasında, Suriye’nin fiili lideri Ahmed el Şara, Salı günü üst düzey Hıristiyan din adamlarıyla bir araya gelerek , Suriye’deki çeşitli toplulukların haklarını korumaya yönelik kendi beyan ettiği bağlılığını bir kez daha teyit etti.
Kaynak: HaberVitrini Read More
- Benzine zam geldi: Fiyatlar güncellendi - 07/01/2025
- Siyonist rejim: 7 Ekim’den bu yana 892 asker öldürüldü - 07/01/2025
- Resmi Gazete’de bugün - 07/01/2025
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR