Diyarbakır’ın Kalbinde Cumhuriyet Dönemine Ait İlk Sikke bulundu

Diyarbakır'ın Kalbinde Cumhuriyet Dönemine Ait İlk Sikke bulundu

Diyarbakır’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Amida Höyük’te 2024 yılı kazı çalışmaları sona erdi. Bu yılki kazılarda, Selçuklu, Artuklu, Eyyubi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait önemli eserler gün yüzüne çıktı.

2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında başlatılan kazı çalışmalarında, höyükte yaşayan medeniyetlere ait kalıntılar keşfedilmeye devam ediyor. Bu yılki çalışmalar, özellikle Artuklu Sarayı’nın kabul salonunun güneyindeki odada ve Saraykapı ile Kral Yolu arasındaki alanda yoğunlaştı.

Diyarbakır'ın Kalbinde Cumhuriyet Dönemine Ait İlk Sikke bulundu

Kazıların yapıldığı alanda, 1800 yıl öncesine ait su kanalları ve kalorifer sistemi, bin 700 yıllık mezar odaları, 1. Dünya Savaşı’na ait 782 el bombası ve 800 yıllık mermer parçaları gibi tarihi buluntular ortaya çıkarıldı. Ayrıca, höyükte yapılan incelemeler, 10 bin yıl önce yerleşimin başladığını ve burada kesintisiz bir yerleşim tarihi bulunduğunu ortaya koydu.

Kazı başkanı Prof. Dr. Yıldız, 2024 yılı kazılarının 2 Ocak’ta başladığını ve 31 Aralık itibariyle arazi çalışmalarının sonlanacağını belirtti. Bu yılki kazılarda, Kral Yolu’nun 30 metresi daha açığa çıkartıldı ve 2025 kazı sezonunda kalan 20 metrelik kısmın tamamlanması planlanıyor.

Prof. Dr. Yıldız, kazılarda ortaya çıkan 23 eserin envantere değer, 5 eserin ise etütlüye değer olarak tescillendiğini açıkladı. Bu eserler, Diyarbakır Arkeoloji Müze Müdürlüğü’ne teslim edilerek, yapılan restorasyonların ardından Diyarbakır Müzesi’nde sergilenecek.

Bu yılki kazılar, özellikle Geç Uruk dönemine ait mühür ve Osmanlı dönemine ait Çanakkale Savaşı rozetinin bulunmasıyla dikkat çekti. Ayrıca, Neolitik ve Kalkolitik dönemlerden Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar pek çok eserin bulunması, höyüğün tarihsel önemini daha da artırdı.

Amida Höyük’teki kazılarda bulunan sikkeler de büyük önem taşıyor. Osmanlı, Eyyubi ve Cumhuriyet dönemlerine ait 4 sikke ortaya çıktı. Cumhuriyet dönemine ait olan sikke, 1926 yılında basılmış ve Cumhuriyetin ilk paraları arasında yer alıyor. Bu sikkenin üzerinde palamut ve meşe yaprağı, Osmanlıca “10 kuruş” ibaresi yer alırken, arka yüzde buğday başağı ve “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” yazısı bulunuyor.

Kazıların, Amida Höyük’ün tarihini milattan önce 8 bin yılına kadar geriye götürdüğünü belirten Prof. Dr. Yıldız, höyüğün tarihsel sürecinin hala devam ettiğini ifade etti. Yıldız, kazı çalışmalarının 2025’te de devam edeceğini ve höyüğün tarihi yapısının daha da netleşeceğini vurguladı.

Kaynak: diyarbakirolay.com.trRead More

Diyar21 News
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR