BEŞ YILDIZLI KAÇAK!

BEŞ YILDIZLI KAÇAK!

Konyaaltı Belediyesi ile ilgili Sayıştay Raporu, belediyenin sorumluluk alanındaki ciddi usulsüzlükleri gün yüzünü çıkardı.

Antalya merkezde bulunan ve şehirde turizmin kalbi olarak kabul edilen 5 yıldızlı otellerden birçoğunun denetiminde çok sayıda aykırılık tespit edildi. Bu aykırılıkların bazısının çevre ve şehircilik mevzuatına aykırı olması dikkat çekerken, çoğu kaçak yapı nedeniyle yasal süreçlerin başlatıldığı belirlendi.

Kaçak Yapılar Ortaya Çıktı

Şehir merkezindeki 5699 ada, 1 parselde yer alan 5 yıldızlı bir otelde, ruhsat eki mimari projesine aykırı toplamda 13.626 m² kaçak yapı tespit edildi. Kaçak alanın 10.425 m²’lik kısmının, inşaat sürecinde aksların büyütülmesi ve kat yüksekliğinin artırılmasıyla elde edildiği belirlendi. Bu durum, büyük oranda betonarme yapıdaki fazlalıklardan kaynaklandı.

Oysa böylesi bir yapının kontrol ve denetim sorumluluğu belediye ve ilgili yapı denetim firmasına ait olması gerekirken, belediyenin bu kaçak yapıya karşı zamanında harekete geçmediği ortaya çıktı. Sayıştay Raporu’na göre, belediyenin denetim eksiklikleri nedeniyle kaçak yapılaşmanın engellenmediği ve zamanında müdahale edilmediği ifade ediliyor.

Belediyenin Cezai İşlemleri

Belediye, bu aykırılıkların ortaya çıkmasının ardından 31.08.2023 tarihinde Yapı Tatil Zaptı düzenledi ve 13.09.2023 tarihli Encümen Kararı ile 102.492.313,48 TL tutarında idari para cezası kesti. Ancak bu cezanın verilmesinden sonra kaçak yapıya ilişkin gerekli yıkım kararının zamanında uygulanmadığı ortaya çıktı.

06.11.2023 tarihinde yapılan ikinci kontrolde kaçak yapının imara uygun hale getirilmediği tespit edildi. Bunun üzerine, 08.11.2023 tarihinde Konyaaltı Belediye Encümeni tarafından kaçak yapıların yıkılmasına karar verildi. Ancak bu kararın uygulanmasında gecikmeler yaşandığı gözlemlendi. Belediyenin geciken müdahaleleri nedeniyle, kaçak yapıların yıkılmaması kamuoyunda tepkilere yol açtı.

BEŞ YILDIZLI KAÇAK!

Yasal Süreçler ve Mahkeme Aşaması

Belediye tarafından, 19.10.2023 tarihinde Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ve Konyaaltı Tapu Müdürlüğü’ne yazı yazılarak kaçak yapının bulunduğu taşınmaza şerh konulması talep edildi. Bunun yanında, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu ve hukuki işlemlerin başlatıldığı bildirildi.

Ancak belediye, idari para cezasının tahsili ve yıkım kararının uygulanması sürecinde yeterince etkin bir tavır sergileyemedi. Antalya 2. İdare Mahkemesi’nde başlatılan dava ise hâlâ karara bağlanmadı.

 

Belediyenin Sorumluluğu Tartışılıyor

Sayıştay Raporu’nda yer alan bu bilgiler, Konyaaltı Belediyesi’nin yüksek oranda kaçak yapılaşma ve denetim eksikliğiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Belediye’nin zamanında müdahale etmemesi ve mevzuata uygun hareket etmemesi, kamu kaynaklarının etkili bir şekilde kullanılmadığına işaret ediyor.

Haber: Yalçın KÜÇÜK

Source: akdenizdeyeniyuzyil.com.tr Read More

Diyar21Haber

 

Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR