300 milyon dolarlık enerji yatırımı yapacak

300 milyon dolarlık enerji yatırımı yapacak

Yenilenebilir enerjide 180,1 MW kapasitesi ile 2023 sonunda Türkiye’de ilk 100 şirket arasında 69’uncu olan, 2024 yılında ise şirket bünyesine dahil olan güneş enerji santralleri ile kurulu gücünü 189,12 MW’a çıkaran Enda Enerji Holding A.Ş.’nin (Enda) halka arzı onaylandı. Tamamı sermaye artırımı ile gerçekleştirilecek halka arzda, Enda’nın çıkarılmış sermayesi 345 milyon 477 bin 486 TL’den 445 milyon 477 bin 486 TL’ye yükseltilecek. Artırılacak 100 milyon TL nominal pay da talep toplama yöntemi ile halka arz edilecek………

Ekonomist’in 2 – 15 Şubat 2025 tarihli sayısından

Halka arzın ardından Enda’nın sermayesinin yüzde 22,4’ü Borsa İstanbul (BİST) Ana Pazar’da işlem görmeye başlayacak. Yenilenebilir enerji alanında 1993 yılından bu yana faaliyet gösteren Enda, önümüzdeki altı yıl içinde rüzgâr ve güneş enerjisi alanında kapasitesini 500 MW’ın üzerine çıkararak yenilenebilir enerji kategorisinde Türkiye’nin ilk 20 şirketi arasına girmeyi planlıyor.

Net nakit pozisyonu ile güçlü bir finansal yapıya ve 500’ü aşan ortağı ile çok ortaklı bir yönetim felsefesine sahip olduklarını belirten Enda Enerji Genel Müdürü Metin Tuncay, “Bugün güneş, rüzgar, hidroelektrik ve jeotermal olmak üzere dört ana kaynaktan üretim yapıyoruz. Yıllık 35 ila 45 milyon dolar arasında bir satış hasılatımız, potansiyelimiz var. 2030’a kadar yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz” diyor……

YURTDIŞINDA YATIRIM PLANLIYOR

Şirket halka arzdan sonra hem mevcut projelerini büyütmeyi hem de sıfırdan yeni projelere başlamayı planlıyor. Depolama ve yurtdışı yatırımları konusunda da fırsatları değerlendireceklerini söyleyen Tuncay, “Balkan ülkeleri, Doğu Avrupa ve Kuzey Avrupa bölgelerinde piyasaları etüt ediyoruz. Önerilen projeler var; şu anda onları değerlendiriyoruz” diyor. Şirket yapısı olarak çok risk almayı sevmediklerini kaydeden Tuncay, “Kendini kanıtlamış lokasyonlarda, ayağı yere basan projeler olursa orada da bir büyüme kolu açacağız. Enda’nın yapısını hem yurtiçinde hem yurtdışında belli bir kapasitede, dengeli olarak büyültmeyi planlıyoruz” diye konuşuyor.

ÜNLÜ İSİMLER DE ORTAK

1993 yılında 100 ortakla yola çıkan Enda’nın bugün 500’ün üzerinde ortağı var. Ege ve Marmara bölgelerindeki sanayiciler başta olmak üzere İzmir Demir – Çelik’ten Bak Ambalaj’a ve CMS Grup’a kadar pek çok şirketin ortakları arasında yer aldığını söyleyen Tuncay, şöyle devam ediyor: “Ayrıca Hüsnü Özyeğin, Mehmet Emin Karamehmet gibi isimlerin de hisseleri var. Enerji sektöründe böyle çok ortaklı bir yapı yok diye biliyoruz. Türkiye’nin en iyi üç sahasından biri olan Çeşme Yarımadası’nda beş rüzgar sahamız var. Mevcut 13 santralimiz yaklaşık 190 MW kurulu gücünde ve genellikle yıllık 520 milyon kilowatt/ saat üretim hacminde.”…..

“Türkiye elektrik ihracatçısı olabilir”
“Türkiye, komşularındaki realiteler nedeniyle enerji ticaretinde hızlı yol alamıyor. Ülke olarak ürettiğimiz elektriği dışarıya satamıyoruz. Çünkü Suriye, Irak, İran, Gürcistan ve Yunanistan’da büyük tüketimler yok. Bağlantı kapasitelerimiz zayıf. Avrupa’yla onu güçlendiriyor olmamız lazım. Aslında Türkiye, elektrik ihracatçısı olabilir yapıda. İleride Irak, Suriye gibi ülkeler kendilerini toparlarsa ciddi elektrik alıcımız olabilirler. Dolayısıyla önümüz açık. Ülkemizin üretim kapasitesini artırmaya devam etmesi gerekiyor. Atıl kapasite yaratıldığını düşünmek yanlış. Kendi arz güveliğimiz için de yenilenebilir enerjide büyümemiz çok önemli.”

Kaynak: ekonomist.com.trRead More

Diyar21Haber
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR

a