“2025 yılı 2024’ten daha kolay olmayacak”
Borusan Grubu’nun makine ve güç sistemleri şirketi Borusan Cat, 3 bin çalışanıyla ağırlıklı olarak inşaat, madencilik, enerji ve ulaşım endüstrilerinde faaliyet gösteriyor. Türkiye dışında Kafkasya ve Orta Asya’da da operasyonları bulunan şirket, Caterpillar ürünlerinin yanı sıra dünyanın önde gelen jeneratör markalarından FG Wilson’un da distribütörlüğünü yürütüyor.nbsp;
27 Ekim – 9 Kasım tarihli sayıdan
Son yıllarda dijital uygulamalara ve sürdürülebilirlik odaklı revizyon merkezi yatırımlarına odaklanan Borusan Cat, 1,3 milyar dolar ciro büyüklüğüne ulaştı. Senede 15-20 milyon dolar dijitalleşme yatırımı yaptıklarını söyleyen Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, bu yılki zorluklara ve Rusya operasyonlarındaki düşüşe rağmen 1,2 milyar doların üzerinde ciroyla seneyi kapatmayı hedeflediklerini kaydediyor. Özgür Günaydın ile gelecek dönem ajandalarını ve yatırım planlarını konuştuk.
“Dijitalde 10 patent ve marka tescilimiz var”
“Dijital uygulamalarını bir dönüştürücü olarak kullanan Borusan Cat’in 10’dan fazla süreci tamamlanan ile devam eden patent ve marka tescili bulunuyor. Dört münhasır markamız var bunlar; Müneccim, Weking, Sesten Arıza Tanıma, Boom 360. Boom360 uygulamamız dünyada, sektörde tek örnek. Müşterilerimiz bu uygulama üzerinden yedek parçadan makine satın alımına kadar her şeyi yapabiliyor. Altı dilde çalışıyor ve şu an için 90 bin kişi indirdi.”
30’uncu yılını dolduran Borusan Cat, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Uzak Doğu Rusya olmak üzere altı ülkede faaliyet gösteriyor. Şu anda içeride ve dışarıda nasıl bir organizasyonunuz var?
Ağırlıklı olarak inşaat, madencilik ve enerji ana endüstrilerinde faaliyet gösteriyoruz. Borusan Cat olarak 30’uncu, Kazakistan’da 25, Gürcistan’da 27, Kırgızistan’da 20’nci yılı kutluyoruz. Caterpillar’ın dünya genelinde 160’tan fazla temsilcisi bulunuyor. Biz Borusan Cat olarak Caterpillar dealer’ları (distribütör) arasında ilk 10’a giriyoruz. Rusya’daki operasyonlarımız savaştan dolayı biraz askıya alındı. Bu nedenle ve pazar baskılarından dolayı ciroda bir miktar kayıp yaşandı ancak bu yıl ülke operasyonlarımızı Özbekistan’ı ekledik. Dolayısıyla yine benzer rakamlara ulaşacağız.
2023 yılı ve 2024 sizin açınızdan nasıl geçti? Ciro ve kârlılık açısından rakamlar nasıl gerçekleşti? Yıl sonu hedefiniz nedir?
Şu an operasyonlarımızı Orta Asya ve Kafkasya ağırlıklı olarak sürdürüyoruz. Türkiye’deki işlerimiz toplam faaliyetlerimizin yüzde 30-40’ını oluşturuyor asıl operasyonlarımız yurt dışında. Bizim 2017’den itibaren vergi öncesi kârımız beşe EBİTDA’mız ise üçe katlandı. 2024 zor geçen bir yıl. Biz de buna göre tedbirlerimizi alıyoruz. Ama bizim için tarihimizin en iyi ikinci yılı olacak. 2023 en iyi yılımızdı. Çünkü işin içinde daha büyük bir ciro vardı. 2025 yılı 2024 yılından çok kolay olmayacak. Daha zorlu bir sene olacak. İşini en iyi yapan bir şirket olduğumuz için sektörden bağımsızız. Bu sene tüm zorluklara rağmen, 1,2 milyar doların üzerinde ciroyla seneyi kapatmayı hedefliyoruz. Geçen yıl ciromuz ise 1,3 milyar dolardı.
Şu anda yatırım gündeminizde neler var?
Dijitalleşmeye çok önem veriyoruz. Şu an muhasebe departmanımızda 15 robot çalışıyor. Veri girişlerini çalışma arkadaşlarımız değil, robotlar yapıyor. Toplam 250’den fazla robotumuz mevcut. Bu robotlarımız sayesinde hem verimliğimiz arttı hem de iş-özel hayat dengesini korumayı başarabiliyoruz. Ayrıca 10’dan fazla süreci tamamlanan ve devam eden fikri mülkiyet hakkımız bulunuyor. Bunlardan biri de Müneccim. Müneccim, IoT verileri sayesinde potansiyel bir arızayı öngören yapay zeka uygulaması. Bu uygulama, iş makinelerindeki arızayı önceden yüzde 96 oranında bilebilir hale geldi. Böylece arıza gerçekleşmeden tamir edip iş verimliliği sağlama şansımız oldu. Bu sektörü kökünden değiştiren bir şey oldu.
Dijitalleşmeye ne kadar yatırım yapacaksınız?
Dijitalleşme yatırımlarımıza devam ediyoruz. Biz dijital alanda 2017’den itibaren 50 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. 90 kişinin üzerinde arkadaşımız sadece dijital alanda çalışıyor. Senede 15-20 milyon dolar dijitalleşme yatırımı yapıyoruz. Önümüzdeki dönem yatırımlarımıza bu şekilde devam edeceğiz.
İş makinelerinde kullanım ömrünü tamamlamış parçaları yenilediğiniz revizyon merkezleri yatırımlarınız vardı. Yeni merkezler var mı planlamanızda?
Caterpillar ürünleri 4-5 defa yenilenerek kullanılabiliyor. Yılda yüzlerce makine dönüştürüyoruz. Toplamda 37 bin metrekarelik alanda komponent yani dönüşüm işi yapıyoruz. Yenileme ve önceden arızayı bulma konusunu biz son beş senede takip ediyoruz. Bunun madencilik versiyonunu Kazakistan’da kurmuştuk, inşaat versiyonu da Ankara’da kurduk. Her yıl tonlarca atığı döngüsel ekonomiye kazandırarak, kaynakların korunmasına katkı sağlıyoruz. Komponent yenileme merkezleri iki tane Kazakistan’da, Ankara ve Gebze’de var şu anda ama bu yıl bitmeden bir tane de Azerbaycan’ın Bakü şehrinde açacağız.
2025 yılında hem sektör hem şirket açısından beklentiniz nedir?
Gelecek 3-5 yıl hem dünyada hem Türkiye için zor geçecek ama bizim bulunduğumuz sektör insani gelişimin temeli. Gelişmekte olan hatta gelişen ülkelerde de altyapı yatırımları gerekiyor. Bu bizim olduğumuz bir alan. Enerji de keza öyle. Enerjide enerji trafolarıyla her alanda varız. Mega yatların motorlarında da CAT ile varız. Boğazdan geçen gemilerin yanındaki römorkların motorları da aynı şekilde bizim işlerimizi oluşturuyor. Hastanelerde de bulunuyoruz. İnşaat makineleri dışında bir de madencilik işimiz var. Kazakistan madencilikte bizim için çok önemli. Madencilik en büyük işimizi oluşturuyor, sonra inşaat var.
Bulunduğunuz alanlarda pazar paylarınız nasıl?
Türkiye’de iş makinaları pazarı iki nedenden büyüyor. Biri havalimanları, köprüler gibi mega projeler. Şu anda 3-4 tane kaldı. Bizim içinde bulunduğumuz Türkiye-Azerbaycan üzerinden Çin’e giden tren yolu ve Niğde-Mersin-Antalya otoyolu bulunuyor. Madencilikte birkaç şirket var bizim alanımızda zaten. Biz lideriz yüzde 50 üzerinde payımız var. İnşaatta mega projelerde payımız yine yüzde 50 üzerinde. Mermer ocaklarında pazar payımız yine yüzde 50’lerde ama orta segment çok oyunculu rekabetin fazla olduğu bir pazar. Römorkör pazarında yüzde 80 pazar payımız var. İkinci olarak büyüme trendi mini yükleyiciler tarafında. Adet olarak şu an yüzde 30 pazar payı ama daha da büyüyecek gibi gözüküyor.
“Borusan’ın kültüründe de mevcut olan kapsayıcılığa çok önem veriyoruz. Bu arada bizim için kadın çalışma arkadaşlarımız çok önemli. Ben devraldığımda hiç kadın icra kurulu üyemiz yoktu. Şu an icra kurulumuzun yüzde 33’ü kadınlardan oluşuyor. Kadın teknisyenlerimiz var.”
Kaynak: ekonomist.com.tr
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR